I slusznie,szkoda czasu na stanie przy garach.Przynajmniej moglam sobie dluzej pobiegac.Po drodze zrobilam szybkie zakupy,potem szybki prysznic,szybki obiad i tak dalej.Wszystko na szybko.Nie ma ,nie ma czasu na gary,definitywnie!!!! No moze gdybym nie miala tylu spraw do zalatwienia,lekcji,treningow,to moze ale to moze ,zaznaczam,bym sie rozkochala w mieszaniu w garach.Poki co jednak sie w tym nie odnajduje i wcale mi z tym nie jest zle.Jeszcze przyjdzie na mnie czas ,haha
Azjatycka kuchnia to taka chyba moja pozostalosc jeszcze z Polski.Kojarzy mi sie zawsze z praca i szybkim jedzeniem lol.Jesli zamawialismy azjatycka kuchnie to ja zawsze wybieralam kurczaka slodko-kwasnego,inne dania nie nadawaly sie do komsumpcji.To bylo bardzo dawno temu i pewnie wszystko sie zmienilo.Biorac pod uwage to ,to co sie wyrabia w panstwie polskim to i kurczak slodko-kwasny smakuje okrutnie. Ale ten kurczaczek smakuje super!!!!!
Smiesznie latwy w przygotowaniu,na szybko,kilka skladnikow i bez zadnych tam ehhh i oehhh,20 -30 minut i obiad gotowy;)
Skladniki
3-4 piersi kurczaka,
1/3 cup skrobii kukurydzianej,
2 lyzki oliwy
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 nieduza cebula
WORECZEK typu zip lock,ale to naprawde nie jest koniecznoscia ,mozemy to samo zrobic w misce;)
skladniki sosu
3/4 cup cukru brazowego organiczego najlepiej,
1/2 cup octu jablkowego
1lyzeczka soli czosnkowej
1/4 cup ketchup(wiem wiem,powinnam sama zrobic ale…)
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka skrobii kukurydzianej plus 2 lyzki zimnej wody
Najlepiej jest zaczaczc od przygotowania sosu,ktory w calym tym smiesznie prostym przepisie jest najtrudniejszy.Wszystkie skladniki sosu ,ale bez skrobii i wody mieszamy w malenkim garnuszku,podgotowujemy.Sos powinien byc raczej gesty .Skrobie i wode mieszamy w osobnym naczyniu i dolewamy do sosu,tym samym zageszczajac nasza miksture;).Zmniejszamy ogien i mieszamy ok 1-2 minuty.Sos jest gotowy;)
Kurczaka kroimy w kawaleczki i wrzucamy do woreczka,dodajemy skrobie i porzadnie potrzasamy woreczkiem.Albo mieszamy i obtaczamy w misce.Oliwe rozgrzewamy na patelni i dodajemy kurczaka.Chwile podsamazamy,moze jakies 5 minut i dorzucamy skrojone warzywka,tj papryke i cebule.Wszystko razem podsmazamt i mieszamy ,tak zeby mieso przybralo lekko brazowawy kolor(tez jak kto lubi).Dodajemy nasz sosik i mieszamy.To wszystko;) Podajemy z ryzem.
Smacznego;)
pyszota i prostota :) Ja kompletnie pomijam obtaczanie kurczaka w skrobi i nie przygotowywuje sosu: poprostu pod koniec gotowania zageszczam cala potrawe skrobia kukurydziana rozpuszzona w zimnej wodzie. Probowalas Gosia?
ReplyDeleteo tak tak,masz racje ,mozna i tak;) ale jesli przysmazysz razem z corn starch to on bedzie chrupiacy taki jeszcze;)
ReplyDelete