Wednesday, December 2, 2015

kurczak slodko-kwasny,bardzo smaczny!!!!!!

Wydaje mi sie,ze juz kiedys podawalam gdzies przepis na tego kurczaczka.Nawet na pewno,ale nie wiem gdzie…moze przepis jest na blogu,nie chce mi sie szukac.Jakos tak dzisiaj mnie natchnelo na to danie z racji braku czasu.haha,znow poszlam na latwizne;))))
I slusznie,szkoda czasu na stanie przy garach.Przynajmniej moglam sobie dluzej pobiegac.Po drodze zrobilam szybkie zakupy,potem szybki prysznic,szybki obiad i tak dalej.Wszystko na szybko.Nie ma ,nie ma czasu na gary,definitywnie!!!! No moze gdybym nie miala tylu spraw do zalatwienia,lekcji,treningow,to moze ale to moze ,zaznaczam,bym sie rozkochala w mieszaniu w garach.Poki co jednak sie  w tym nie odnajduje i wcale mi z tym nie jest zle.Jeszcze przyjdzie na mnie czas ,haha
Azjatycka kuchnia to taka chyba moja pozostalosc jeszcze z Polski.Kojarzy mi sie zawsze z praca i szybkim jedzeniem lol.Jesli zamawialismy azjatycka kuchnie to ja zawsze wybieralam kurczaka slodko-kwasnego,inne dania nie nadawaly sie do komsumpcji.To bylo bardzo dawno temu i pewnie wszystko sie zmienilo.Biorac pod uwage to ,to co sie wyrabia w panstwie polskim to i kurczak slodko-kwasny smakuje okrutnie. Ale ten kurczaczek smakuje super!!!!!
Smiesznie latwy w przygotowaniu,na szybko,kilka skladnikow i bez zadnych tam ehhh i oehhh,20 -30 minut i obiad gotowy;)

Skladniki
3-4 piersi kurczaka,
1/3 cup skrobii kukurydzianej,
2 lyzki oliwy
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 nieduza cebula
WORECZEK typu zip lock,ale to naprawde nie jest koniecznoscia ,mozemy to samo zrobic w misce;)
skladniki sosu
3/4 cup cukru brazowego organiczego najlepiej,
1/2 cup octu jablkowego
1lyzeczka soli czosnkowej
1/4 cup ketchup(wiem wiem,powinnam sama zrobic ale…)
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka skrobii kukurydzianej plus 2 lyzki zimnej wody

Najlepiej jest zaczaczc od przygotowania sosu,ktory w calym tym smiesznie prostym przepisie jest najtrudniejszy.Wszystkie skladniki sosu ,ale bez skrobii i wody mieszamy w malenkim garnuszku,podgotowujemy.Sos powinien byc raczej gesty .Skrobie i wode mieszamy w osobnym naczyniu i dolewamy do sosu,tym samym zageszczajac nasza miksture;).Zmniejszamy ogien i mieszamy ok 1-2 minuty.Sos jest gotowy;)

Kurczaka kroimy w kawaleczki i wrzucamy do woreczka,dodajemy skrobie i porzadnie potrzasamy woreczkiem.Albo mieszamy i obtaczamy w misce.Oliwe rozgrzewamy na patelni i dodajemy kurczaka.Chwile podsamazamy,moze jakies 5 minut i dorzucamy skrojone warzywka,tj papryke i cebule.Wszystko razem podsmazamt i mieszamy ,tak zeby mieso przybralo lekko brazowawy kolor(tez jak kto lubi).Dodajemy nasz sosik i mieszamy.To wszystko;) Podajemy z ryzem.
Smacznego;)






















2 comments:

  1. pyszota i prostota :) Ja kompletnie pomijam obtaczanie kurczaka w skrobi i nie przygotowywuje sosu: poprostu pod koniec gotowania zageszczam cala potrawe skrobia kukurydziana rozpuszzona w zimnej wodzie. Probowalas Gosia?

    ReplyDelete
  2. o tak tak,masz racje ,mozna i tak;) ale jesli przysmazysz razem z corn starch to on bedzie chrupiacy taki jeszcze;)

    ReplyDelete