Wednesday, March 25, 2015
precle najlepsze na swiecie!!!!
Kolejny raz dałam sie namówić ma precle.
Dzieciaki je uwielbiają ,zreszta ja tez:)
A jak pachnie w całym domu!!!! Jak w piekarni o świcie :)
Wcześniej juz podawałam przepis w grupie Healthy Polish Parents ale zrobię to jeszcze raz gdyby ktoś miał ochotę na tego typu wypieki .A warto! Takie precle sa chrupiące i smakują lepiej niż jakiekolwiek pieczywo!
Dla mnie nie ma lepszych .Dupa tylko rośnie podwójnie :/
Ale co tam raz sie żyje !
Jak wszystkie moje przepisy ten tez jest banalnie prosty.
Składniki:
2 1/2 cups maki
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
Łyżka suszonych drożdży
1 cup cieplej wody
1/2 cup cieplej wody (odstawiony na bok)
1 łyżka sody
Mak i sól korsarska do dekoracji
Drożdże należy rozpuścić w 1 cup cieplej wody i dodać cukier, odstawić na bok na 10 minut.
Mąkę mieszamy ze sola.Mieszanine drożdżowa dodajemy do maki i zagniatamy ciasto.Gladkie ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folia plastikowo ,na jakaś 1 godzinę .
Piekarnik rozgrzewamy do 450 stopni f .Nasze ciasto wykładamy na blat,formę i dzielimy na 8 części.Kazda z nich rolujemy i następnie skręcamy i zlepiamy końce .
Pamiętacie o tej cieplej wodzie i sodzie?
Sodę rozpuszczamy w cieplej wodzie .Nasze precle wkładamy do tej mieszanki i moczymy przez pare sekund.Wykladamy precle na blachę /formę i posypujemy makiem i sola.Odstawiamy na 10 minut.Nastepnie precle wkładamy do piekarnika na jakieś 15 min,moze 20 ,trzeba obserwować
Smacznego
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Bede robic :) w koncu najlepsze precle na swiecie :)
ReplyDeleteGosiu jakich suchych drozdzy uzywasz tzn. Jakiej firmy?
ReplyDeleteAniu,roznych ,Takich jakie sa w sklepie.Najczesciej rosyjskich,bo akurat zawsze sa w lokalnym sklepie .Do tureckiego przadawcy biegam po swieze:)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteGosia precle pyszne, dzieki za przepis :-))) Dzieciaki porobily samochody i serducha tak ze mialy tez zajecie ;-)))
ReplyDelete