Friday, March 27, 2015

ziolowy chlebek z czosnkiem



Staram sie ogarnac te wszystkie zalegle przepisy z grup Healthy Polish Parents.I  stwierdzam,ze troche ich bylo.Sama za bardzo nie pamietam co tam bylo,nie do wszystkiego moge dotrzec.Moze wy macie jakies prosby.Co mam powtorzyc?A   moze macie jakies fajne pomysly,ktore ja moglabym zrealizowac?Piszcie ,piszcie.Jestem bardzo ciekawa nowych ideii.
ale dzisiaj jeszcze wroce do jednego przepisu,do swietnego chlebka ziolowego z czosnkiem::::)
Na sama mysl dostaje slinotoku.Jak jja go lubie!!! I wy jesli skladniki wam odpowiadaja ,na pewno staniecie sie jego fanami.

Do wykonania takiego pieczywa potrzebujemy:osobno do chleba i osobno do smarowidla,ktorym bedziemy smarowac,przed pieczeniem.
do chleba:
2 cups maki,(mozecie ja sobie mieszacnp pol na pol z pelnoziarnista)
pol lyzeczki soli,
pol cup cieplego mleka
opakowanie drozdzy suchych
30 g masla miekkiego
1 zoltko jaja,
1 lyzeczke cukru,

do wykonania smarowidla potrzebujemy:
50g masla,
posiekany czosnek,3 zabki
posiekany rozmaryn,swiezy
ziarna siemienia lnianego


Sposob wykonania:

Drozdze,mleko,i cukier,mieszamy i odstawiamy na chwile,moze nawet 10 minut.Do mieszanki drozdzowej dodajemy zoltko jaja,maslo i make.Zagniatamy ciasto.Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce pod przykryciem,do wyrosniecia.Piekarnik rozgrzewamy do 400 stopni f.Wyrosniete ciasto przekladamy na stolnice irozwalkowujemy na kawadratowy placek.Smarujemy maslem,posypujemy czosnkiem,ziarnami siemienia lnianego i rozmarynem.Zwijamy w rolade.Nasza rolade przecinamy tak jakby wewnatrz przez cala dlugosc ale nie do samego konca.Powinny byc tak jakby dwie czesci zlaczone jednym koncem.I te dwie czesci trzeba ze soba splesc.Splecione ciasto zwijamy w wianek.Przekladamy na blache wysmarowana maslem.Wrzucamy do pieca na 30-35 minut.
Podajemy wrza z oliwa do moczenia albo zjadamy bez niczego .To pieczywo nie wymaga zadnych dodatkow jest swietne same w sobie.Smacznego;)

aj,aj aj,musicie mnie czasem szturchnac,to zrobie ten chleb i wtedy dolacze zdjecia co i jak po kolei;)



1 comment:

  1. Gosiu, mam pytanie, jakich drozdzy uzywasz do wypiekow?
    instant east czy active dry east?
    Jak mozesz to wrzuc mi fotke :)
    Z gory dziekuje
    Wesolych swiat.....

    ReplyDelete