Monday, March 30, 2015

pieczony losos w sosie koperkowym


Banalne i proste danie,ktore zawsze wychodzi i smakuje,pod warunkiem,ze lubicie lososia.Przewialo mi troche tylek dzisiaj,nie spodziewalam sie tak niskiej temperatury na zewnatrz.Nawet nie sprawdzilam przed wyjsciem z domu,chociaz zawsze to robie.Myslalam,ze maMy juz wiosne,Wylecialam z dzieciakami do szkoly i nie bylo juz czasu ,zeby sie wrocic do domu.Zmarzlam jak malo kiedy.Ludzie!!!! Gdzie to ciepelko jest???? Nie pamietam juz tak dlugiej zimy w NY.
W drodze do domu myslam o czyms takim tlustym,bardzo tlustym,haha,zarty.Myslam o lososiu pieczonym.A ze dupsko mi zmarzlo to zachcialo mi sie porzadnej dawki weglowodanow w postaci sosu  bialego z koperkiem,aj aj aj.Do tego ziemniaki z gotowane i gniecione bez zadnych dodatkow,wiec generalnie nie jest az tak zle.Ziemniaki same w sobie to skarbnica wielu niezbednych mikroelementow,nie bojmy sie ich serwowac na stol.Ale jesli chcemy uniknac rozrostu faldow brzusznych to pominmy maslo i mleko.Ja dzisiaj zaserwowalam sobie nadwyzke kalorii niedobrych,oj ja nie dobra ,w postaci sosu.Sosu na bazie maki.Zrezygnowalam jednak z masla i dodalam olej kokosowy bezsmakowy na patelnie.Zasmazka wyszla super.Moglam dodac jogurtu jednak dalam smietane organiczna(musialam,tak mnie wyziebilo).
Takie danie mozecie serwowac na rozne okazje i z roznymi dodatkami.I na ostatnia chwile.Bo danie to ani nie wymaga marynowania dlugo ani adnych zbednych ceregieli.Najlepszy bedzie taki prosty sposob.



skladniki:
filet z lososia,nie ma tutaj zadnych porcji ,tyle ile potrzebujecie,
sol,
pieprz cytrynowy,
czosnek swiezy,posiekany,
smietana ok 2-4 lyzki,
koperek,tyle ile chcecie
maka lyzka,dwie,
olej kokosowy lub oliwa,
cytryna
woda,
pieprz,
sposob przygotowania:
Filet kroimy w poprzeg na kawalki,myjemy,solimy .Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym.Ukladamy na foli do pieczenia i posypujemy czosnkiem .Dokladamy czastke kopru i plasterek cytryny.Zakrywamy folie.Wrzucamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni celcjusza lub  356 stopni f na 10-15 minut.To wszystko.


Sos koperkowy:
Na rozgrzany olej koosowy wsypujemy make i  zasmazamy az stanie sie lekko brazowa.Dolewamy wody i mieszamy.Doprawiamy sola,pieprzem.Mieszajac sprawdzamy konzystencje i smak.Dodajemy poszatkowany koperek i smietane.Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy caly czas.Doprawiamy do smaku,sola,pieprze lub smietana.Jesli sos jest za mdly i za gesty dolewamy wody ,smietany i przyprawiamy tak dlugo az nam bedzie smakowal:))))
Co ja robie ?Przelwam sos w blender i miksuje chwilke,wtedy mam pewnosc,ze nie bedzie ani grudek ani innych niespodzianek,lol.Wlewam sos w jakies naczynie i posypuje raz jeszcze koperkiem










 to czerwone to moja nowa milosc sol czerwonaz hawajow!



















No comments:

Post a Comment