Sunday, March 29, 2015
latwy chlebek wieloziarnisty z foremki
Wstalam dzisiaj rano i jak jakas kuzwa gospodyni wiejska wzielam sie za pieczenie chleba
i robienie masla.Sama sie z siebie smieje,haha.Moj maly pilkarz mial dzisiaj wazny turnej pilkarski,chcialam ,zeby zjadl cos fajnego.A tu..niespodzianka.Mezulek buszowal po kuchni poznym wieczorem i po chlebie nie bylo sladu a po masle tylko maselniczka zostala.Nie pozostalo mi nic innego jak wziac sie do roboty.I nie myslcie sobie,ze nie mam sklepow w okolicy.Takiez istnieje,ale ja taka nie ubrana,nie wymalowana nie wystawie nawet nogi za drzwi.Poza tym nie lubie kupnych produktow az tak bardzo ,juz pomijajac ta cala tablice mendelejewa w skladzie.No i heja,od rana!!!! ale czasu mialam malo,musialam wiec wymyslic taki chleb ,ktory bylby gotowy zanim dzieciaki
wstana.Cos takiego szybkiego i latwego.I jest!Chlebek wieloziarnisty z foremki.Zaczynamy!!!!
skladniki:
1 kg maki(ja dalam pol na pol biala make i make pelnoziarnista.Moze byc tez krupczatka),w sumie to najlepszy wychodzi z krupczatki
6 lyzek siemienia lnianego,
2 lyzki pestek z dyni,
1 szklanka otreb pszennych,
6 lyzek luskanego slonecznika,
3 lyzki sezamu,
5 plaskich lyzeczek cukru,
1 i 1/2 lyzki soli,
opakowanie suchych drozdzy
1 litr wody
Przygotowanie:
Suche produkty mieszamy w misce.Dodajemy cieplej wody.Mieszamy calosc za pomoca lyzki.Ciasto powinno byc raczej rzadkie.Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem do wyrosniecia,w cieple miejsce.Ciasto slabo bedzie rosnac,ale to nic.Mieszamy ciasto kilka razy i wlewamy do foremki lub dwoch foremek.Odstawiamy na 15 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 450 stopni f i wrzucamy nasz chleb na 15 minut.Po uplywie 15 minut zmniejszamy temperature do 400 stopni f i pieczemy okolo 35 minut.To wszystko.Wstalam o 7 am i o 9 am zaserwowalam na sniadanie swiezy chlebek ze swiezym maselkiem i koktajl warzywno -owocowy.Polecam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment