Monday, March 23, 2015

Lody lody lody cytrynowe











Moje ukochane lody! A kto nie lubi lodow???? A nawet jak nie lubi to polubi ,polubi wlasnie te,cytrynowe .Receptura lodow skrywana od wiekow,haha Ale ja sie z wami nia podziele.
Jak wszystko co robie ,takie lody sa smiesznie proste do zrobienia .I oto wlasnie chodzi.Szybko ,latwo i
smacznie;)
Chcecie sie przekonac jak smakuja lody ze starej receptury to zapraszam do kuchni.
Nie potrzebujemy wielu skladnikow.Orginalny przepis zawiera cukier ,ktory ja zamienilam na nektar z agavy.Sami zdecydujcie,co ma byc zamiennikiem.Myslalam o stevia ale jej samak jest po prostu za TEPY jak na lody.Takiego przestepstwa nie moglam sie dopuscic.Dobra zaczynamy z lodami.
  Skladniki:
1 1/2 cup heavy cream(smietany kremowki)
1 cup mleka
3/4 cup cukru(sami zdecydujcie co to bedzie)
starta skorka z dwoch cytryn(swieza)
6 zoltek jajka
sok z cytrny-z tych dwoch

Przygotowanie:
W garnku musimy wymieszac smietane,mleko,cukier i starta skorke z cytryny.Na wolnym ogniu musimy mieszac az do zagotowania ale kontrolujmy .mieszac trzeba. Zoltka jajek ubic za pomoca widelca w misce.Miksture z garnka musimy dodac do  zoltek,taka ciepla.Nalezy wymieszac to w misce i wlac do garnka raz jeszcze.Na malym ogniu mieszac.I tak trzeba sterczec teraz nad tym garnkiem i nie dopuscic do wrzenia,caly czas mieszajac.To chyba jest jedyne danie nad ktorym moge stac,sterczec,mieszac.Czego sie nie robi dla lodow???? W miedzyczasie dolewamy sok z cytryny i dalej mieszamy.W sumie jest to tylko pare minut .Pamietajcie,nie dopuscic do wrzenia,mieszac z cierpliwoscia.Lody sa tego warte.Zdjac trzeba z ognia i odstawic do ostudzenia a potem w pojemnik i do zamrazarki na jakies 3 godziny.
 Jesli nie lubicie czuc skorki z cytryny w lodach ,mozecie uzyc ekstraktu cytrynowego.
Przed podaniem lodow ,wyjmijcie je na kilka minut,jesli beda za mocno zmrozone
Smacznego;)











No comments:

Post a Comment