Znow u nas pojawila sie swinka,haha i to w azjatyckim wydaniu! A wszystko na wasze zyczenia;)
Gdyby nie fakt ,ze naprawde smakuje dobrze to na pewno nie smazylabym jej dzisiaj.Jak ja nie lubie smazyc wieprzowiny.To nie zarty.Nie lubie i juz.Ale jest juz gotowa na szczescie haha.Pyszna,chrupiaca…Taka jest ta swinka.Dla wielu z was bedzie to po prostu szybkie i smaczne danie;) Takie danie mozecie zaserwowac na codzien albo od swieta jak kumpela wpadnie .
skladniki:
1/2 lb schabu,
oliwa,
skladniki sosu do marynowania miesa:
1lyzka bialego pieprzu,
2 lyzki skrobi kukurydzinej,
pokrojony swiezy imbir,
1/2 lyzeczki soli,
1 jajo -tylko bialko
Do moczenia i obtaczania miesa:
woda,ok 1 lyzki
skrobia kukurydziana,ok 1 lyzki
skladniki sosu na patelnie:
2 lyzki sosu pomodorowego(ja zrobilam w blenderze z kilku pomidorkow,soli,cukru)
2 lyzki octu jablkowego,(orginalnie jes bialy ocet),
1 lyzka sprazonych nasion seazamu,
1 lyzka soli,
2 lyzki wody,
1 lyzka cukru,
1 lyzka skrobi kukurydzianej,
Sposob przygotowania;)
Schab nalezy pokroic w paseczki,wrzucic do miski,posolic,dodac bialy pieprz,imbir w paseczki pokrojony.Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W drugiej misce mieszamy skladniki na sos .(odstawiamy na bok)
W trzeciej misce mieszamy lyzke skrobi kukurydzianej z woda(w tym bedziemy moczyc mieso przed patelnia)
Rozgrzewamy oliwe na pateni ,mieso wrzucamy w miske nr 2 obtaczamy i wrzucamy na patelnie.
Smazymy chwile z kazdej strony az mieso lekko sie przyrumieni i zdejmujemy z patelni.Osaczamy z tluszczu na reczniku paierowym i wrzucamy ponownie na rozgrzany tluszcz.W ten sposob uzyskamy chrupiaca wieprzowinke.haha.Zdejmujemy z patelni.Na patelnie wlewamy sos i podgrzewamy mieszajac chwile.Jesli jest zbyt gest dodajemy wody.W tym czasie nasza wieprzowinke lekko smarujemy miodem.Nastepnie wrzucamy do sosu na patelnie.Jakies 2 minuty i mamy danie gotowe.Podajemy z ryzem najlepiek,tak po azjatycku.Podalam z dzikim ryzem .Arbuz na boku to taki deser "po",dzieki czemu nie bedzie chcialo nam sie czegos slodkiego.Smacznego
No comments:
Post a Comment