Tak jak obiecalam,podam dzisiaj przepis na ekspresowe bulki .Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zadnych zdolnosci ani kulinarnych ani piekarniczych.Kluczem do sukcesu sa wasze checi!!!!
Bulki te robilam wczoraj i uzylam do wloskiego pieczywa z zeliwnej patelni.
Przepis ten mozecie wykorzystywac na rozne sposoby,mieszac maki,posypywac czm tylko chcecie.
Skladniki:
1 cup i 2 lyzki cieplej wody,
2 lyzki suszonych drozdzy,
1/3 cup oleju,
1/4 cukru,
jedno jajko,
pol lyzeczki soli,
3 1/2 cups maki
Sposob przyrzadzania:
Cukier,wode i drozdze i olej mieszamy i odstawiamy na jakies 10 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 400 stopni f.Mieszamy make z sola(tylko 2 ups),jajkiem i dodajemy mieszanke drozdzowa.Mieszamy,w miedzyczasie dodajemy make po trochu.Zagniatamy ciasto.Lepimy bulki.Posypujemy lub nie,wedle waszych upodoban,makiem ,sezamem lub innym ziarnem.Odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut.
Wrzucamy do pieca na 10 minut,jesli lubicie bardziej przypieczone to na 15.Smacznego;)
Mogę użyć mąki pełnoziarnistej ?
ReplyDelete