Wednesday, March 25, 2015

Easy pepper steak wolowina pieprzna!





Wracam dzisiaj do starego przepisu,który juz tez podawałam w grupie Healthy Polish Parents:)
Pieprzna wołowina ! Absolutnie wykwintne danie w 25 minut!
Podkreślam kolejny raz,nie cierpię sterczeć nad garami,szkoda życia.Dlatego wybieram dania łatwe i szybkie.Nie cierpię smrodu palonego oleju! Dymu i tym podobnym.Musi być czysto,pachnieć i smakować i wyglądać jak danie dla prawdziwej królewny :)))
Aby przygotować taka wołowinkę potrzebujemy
Składniki na sos do marynaty:
1/4 cup sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego-wina
1 łyżkę skrobi kukurydzianej
1/8 łyżeczki pieprzu
Składniki do przygotowania dania:
Ok 1lb  cienko pokrojonej wołowiny
2 łyżki oliwy
12 mini papryczek słodkich albo 2 duże pokrojone w paski
2 sztuki szypiora pokrojego w 1 inch części ,osobno białe i zielone
2 łyżki świeżego imbiru posiekanego
4 zabki czosnku ,posiekanego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu mieszamy i wrzucamy nasz steak pokrojony .Odstawiamy do lodówki do zamarynowania ok 15 minut
Na patelni ,na średnim ogniu rozgrzewamy1 łyżkę oleju.Dodajemy paprykę ,biała cZesc szczypiora,imbir,czosnek i lekko podsmażamy przez jakieś 3 minuty,mieszając przy tym w patelni .
Przenosimy zawartość patelni na talerz.Dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy wołowinę  na patelnie (bez marynaty) i podsmażamy az zrobi sie taka brązowa (2-3 minuty)mieszając cały czas w patelni :)
Przenosimy mięso na talerz.Wlewamy marynatę na patelnie i podgotowujemy,powinna sie zrobić gęsta .Dodajemy nasz steak,warzywa i zielona cześć szczypiora do sosu na patelni i mieszamy lekko ,żeby sie połączyło .Chwile podgotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z czym kolwiek mamy ochotę ,ryżem,ziemniakami cZy z chlebem:)
Smacznego!



pieczone buraczki z miodem i orzechami,wroce do tego w niedalekiej przyszlosci





No comments:

Post a Comment