Jestem milosniczka owocow morza.Nie wszystkich,ale w wiekszosci lubie.Kalamarnice jakos upodobalam sobie jednak najbardziej.I moge je jesc pod wieloma postaciami ale jest jeden warunek ,musza byc swieze i perfekcyjnie przyrzadzone.W wielu restauracjach,nawet tych z gornej polki,jadlam badziewie.Nie powiem,ze we wszystkich ale w wielu.Jak nie guma to ciapa albo panierka byle jaka albo wogole niedoprawione.Moj przepis jest szybki i prosty i pozwoli wam cieszyc smakiem kalamarnic w domowym zaciszu.Zapraszam do gotowania!
Skladniki:
1 lb kalamarnic(ja mialam troszke wiecej i nie bralam odnozy,macek tylko same srodki,z ktorych kroilam krazki)
Maka ok 2-3 cups
2 cups maslanki okolo
sol 1 lyzeczka najlepiej koszernej ,jest ona bardziej intensywna,
chili w platkach ok 1 lyzki
slodka papryka ok 2 lyzek
czosnek suszony(ja go nie lubie)ale tutaj jest praktycznie koniecznoscia i dlatego uzylam soli z czosnkiem zamiast samej soli)ok 1 lyzeczki
Sposob przyrzadzenia:
Nasza kalamarnice kroimy w krazki.Do miski wlewamy maslanke i wrzucamy kalamarnice,odstawiamy na chwile.
W drugiej misce mieszamy make i wszystkie przyprawy.Kazdy krazek kalamarnic obtaczamy w mace i wykladamy na talerz,tace(ja sobie polozylam folie na talerz).Jak juz wszystkie krazki beda obtoczone w mace ,talerz (z nimi oczywiscie)wkladamy do lodowki na min 15 minut do 30 minut.
Rozgrzewamy olej,oliwe na patelni.Ukladamy kalamarnice na patelni i smazymy przez chwile z obu stron.Podajemy cieple,zaraz po przyrzadzeniu.Smacznego
Do kalamarnic zrobilam dip warzywny z pomidorow,kolendry,cebuli,czosnku,odrobiny oliwy i suszonych ziol wloskich
Wszystkie te skladniki wrzucilam w procesor na chwile .Done;)
No comments:
Post a Comment