Nie wiem na ile lubicie i znacie wloska kuchnie.Swojego czasu mialam okazje przekonac sie ,ze jest tak rozna ,tak inna ,w zaleznosci od regionu.Taki chleb to typowa potrawa sycylijska z ,ktora pewnie nie jeden raz mieliscie okazje spotkac sie ,zwlasza w Ameryce.Sycylijczykow bowiem jest tutaj najwiecej ,haha.A w naszym polskim domu,my pokochalismy ten cheb jak nasz polski.Jest swietnyyyy!!! I Taki latwy do wykonania.Mozna go zrobic z zamrozonego wczesniej ciasta na 30 -sto minutowe bulki albo zrobic je jeszcze raz.Jesli przepisu na bulki nie znacie to na pewno podam ,moze jutro;)
To co ,chcecie przezyc to co ja,kiedy palaszuje to pieczywo?Tego nie da sie opisac!
Ale najpierw musicie zaopatrzyc sie w zeliwna patelnie.Taka kurew..o ciezka.Jeny,przepraszam.Nie mam filtra,zadnego.Krolewnie nie wypada.Wciaz zapominam;/
Dobra,zaczynamy z tym chlebem,bulkami!!!!
Skladniki:
bulki,uformowane z ciasta drozdzowego ,jeszcze nie upieczone(patrz przepis na bulki,bedzie ,bedzie)
wloski ser Pecorino Romano albo po prostu Mozzarella,parmezan,
1/2 cup masla(oczywiscie,tego naszego domowego),
oliwa ,do tego masla(moze nawet byc jej zamiennikiem,ale lepsze jest z maslem)
ziola wloskie,2 lyzeczki
Nalezy rozrgrzac piekarnik do 400 stopni f.W misce roztopic maslo,dodac oliwe i ziola i starty ser.(ale nie caly)Kazda z surowych buleczek maczamy w tej miksturze i obtaczamy i wkladamy na zeliwna patelnie.Odstawiamy w cieple miejsce(na kuchence)nad pikarnikem,jesli macie w jednym urzadzeniu,nakrywamy,na jakis czas,Moze na 20 min ,a moze to byc godzina lub dwie,kontrolujcie jak bulki rosna.Zeby tylko wam tej patelni nie roz….nioslo
Jak juz bulki wyrosna to do pieca na 20 minut.Ale najpierw jeszcze posypcie reszta sera.
Smacznego
No comments:
Post a Comment