Monday, March 23, 2015

pieczywo francuskie





Latam,latam i czasu nie mam na nic.Nawet na upieczenie
chleba.A wiadomo jak w domu nie ma chleba to…bla bla bla.Chyba w kazdym domu jest chleb,co? U nas ,nawet jak nie jemy to i tak pieczywo musi byc. Wrocilam do domu,zaczelam robic obiad i patrze ,ze nie ma juz chleba.Nie mialam sily juz nigdzie isc i jeszcze ciagnac ze soba dzieciaki.Myslalam o moich 30 minutowych bulkach ekspresowych ale przypomnialam sobie,ze mam fajny przepis na pieczywo francuskie.Przepis latwy a i czas przygotowania nawet krotki.Z przepisu wyszly mi 3 takie dosc spore buly francuskie.Beda super jutro na sniadanie;)
Skladniki:
1 cup wody wrzacej,przegotowanej,
1/3 cup wody cieplej,
1 cup zimnej wody,

































1 lyzka suchych drozdzy,
2 lyzki cukru,
1 lyzka soli,
1 lyzka margaryny albo miekkiego masla roslinnego,
5-6 cups maki
1 jajo
Sposob przygotowania:
Najpierw ,zanim przystapimy do robienia pieczywa,musimy rozgrzac piekarnik do 170 stopni f.
W cup z ciepla woda wsypujemy drozdze i mieszamy do rozpuszczenia.W miske wsypujemy cukie,sol,margaryne lub maslo i lekko ucieramy razem.Dolewamy 1 cup przegotowanej goracej wody,mieszamy.Nastepnie dodajemy i cup zimnej wody i drozdze z woda,mieszamy.Kolejny krok to bedzie maka,najpierw 3 cups,mieszamy wolno.Najlepiej dodawac make po trochu.Jak juz mamy gladka,rzadka mase to dodajemy pozostale 3 cup maki.Zagniatamy,mieszamy ciasto.Bedzie ono lekko klejace ale nic sie nie martwcie(no chyba ,ze jest to kleik,to dodajcie maki).To wazne ,zeby nie bylo tej maki za duzo,wtedy nasze pieczywko bedzie lekkie i chrupiace.Jesli mamy juz jednolita mase to odtstawmy teraz ja na jakie 5 minut,na odpoczynek.W tym czasie blache lub forme do pieczenia musimy lekko natluscic.Bedziemy teraz przekladac ciasto i dzielic je na trzy czesci.W tym celu uzywamy noza naltuszczonego oliwa.Ja dzielilam ciasto i formowalam na tacy,ktora byla tez natluszczona.Kazda z naszych czesci roplaszczamy na taki placek,ktory poznie skladamy i zawijamy.Sprobuje to pokazac na zdjeciu;)
Jak juz mamy nasze bulki to nacinamy je trzykrotnie w poprzek.Pamietacie o jajku? Trzeba je lekko roztrzepac i posmarowac nim nasze pieczywko.
A teraz to juz tylko do pieca ! Uwaga,pierwsze 15 minut pieczemy w tem.170 stopni f a nastepne 15 minut w tem.400 stopni f.
Gotowe;)

2 comments:

  1. Suuuper Gosiu, a wyrabiamy rekami czy mozna w KitchenAid robot?

    ReplyDelete
  2. Mozna mozna!
    Ale ja sama mieszkalam

    ReplyDelete