Ta zupa to zupa nr jeden moich dzieciakow! I jesli raz sprobujecie to juz nigdy nie siegniecie po koncentrat pomidorowy,zeby przyszykowac pomidorowke.Stanowczo wam zreszta odradzam serwowania zupy pomidorowej na bazie koncentratu pomidorowego.Mija to sie z celem i z sensem nazwania takiej zupy ,zupa pomidorowa.Ponadto jest bardzo niezdrowa ze wzgleu na prawdziwa zawartosc koncentratu pomidorowego.Ale jesli chcecie zaserwowac cos pomidorowego,zdrowego i smacznego to polecam wlasnie ten przepis.Polecam z wielu wzgledow.Zupa jest pyszna,latwa,mega latwa;),zdrowa i jeszcze raz pyszna!!!! Kilka skladnikow ,niewielki naklad pracy a tyle radosci,bo smakuje swietnie.I choc w pierwszym momencie stwierdzilam,ze to jest bardziej sos niz zupa,moje dzieciaki mnie przekonaly.Dla nich to zupa nr 1 w naszym domu!!!!
Zapraszam do gotowania;)
Skladniki:
Pomidory,tyle ile uwazacie ze bedzie dobrze,jakie chcecie;)
oliwa,okolo 4-5 lyzek,
swiezo mielony pieprz
8 zabkow czosnku,moje naprawde byly sporej wielkosci,
sol,
1 lub dwie cebule,
swieza bazylie
wywar warzywny,
pieczywo ,ktore trzeba stostowac,
Sposob przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 425 f.Pomidory,cebule i czosnek ukladamy w naczyniu do pieczenia i smarujemy oliwa z kazdej strony.Doprawiamy sola i pieprzem,wrzucamy do pieca.Czas pieczenia to jakies 30-40 minut,w zaleznosci od piekarnika.Jesli cebula jest zbyt przypieczona to zdejmujemy ta warstwe.Skore z pomidorow mozemy zdjac ale to nie jest koniecznoscia.Upieczone warzywka wrzucamy do gara i dodajemy wywar warzywny badz wode,tak okolo 3-4 szklanek,plus bazylia .Sami musicie zadecydowac jak gesta ma byc zupa.Calosc podgotowujemy ,okolo15 minut i wrzucamy w procesor,miksujemy.Doprawiamy do smaku wedle upodoban.Podajemy z listkami bazylii i grzankami.Smacznego!!!
No comments:
Post a Comment