Monday, November 9, 2015

Marokanska lekko ostra zupa z czerwonej soczewicy!!!!!



Jestem,ufff,wreszcie jestem.Po takiej dlugiej przerwie to nawet nie wiem jak sie za to zabrac hehe.Wszystkich z gory pragne przeprosic za zaniedbanie moich obowiazkow;),juz jestem i wracam do pisania i do miliona nowych przepisow.Oby czas tylko mi na to pozwolil.Poki co jestem zabiegana i troche stracilam kontrole czasu,dni mi uciekaja,noce sa za krotkie.Totalnie cos sie we mnie porzestawialo,wstaje o 4 rano,normalnie z kogutem a chodze spac z kurami.Slonce jest moim zegarem i bateria.No ale nie o tym bede pisac a raczej o zupie,ktora jest genialna,gggeeeenialnaaaaa!!!!! Uwielbiam marokanskie przepisy! Marokanskie,libanskie,tureckie,perskie,kocham.Pewnie glownie za to ,ze sa latwe w przygotowaniu,smakuja wysmienicie i sa bardzo tresciwe.A przy tym jest mnostwo warzyw,nasion i cudnych przypraw uzywanych do przygotowania posilkow.A dzisiaj w moim domu pieknie pachnie cynamonem i kolendra.Tak, nawiazuje i porownuje do smrodu smazonych schabowych.Marokanska kuchnia jest swietna,nic dodac nic ujac.Dzisiejsza zupe glownie serwuje zima,bo jest bardzo rozgrzewajaca ,sycaca i energetyczna.Lekko ostry smak ,wspanialy zapach i smak,ktorego nie doszukacie sie w zadnej polskiej zupie!Polecam,zwlaszcza w zimowe dni.Przy czym zupa jest lekko strawna i nie ma nic wspolnego z grochowka haha.Co prawda ,w NY mamy jeszcze piekna jesien ale dzisiaj wlasnie zachcialo mi sie takiej zupy. A zeby danie bylo naprade sycace i tresciwe,mimo,ze bezmiesne,zupe podalam z pieczonymi slodkimi ziemniakami.Slodkie ziemniaki zalecam wprowadzic do diety ,bo sa niesamowitym zrodlem kartenoidow ,luteiny,ktore swietnie wplywaja na wzrok.Jesli chodzi o wartosci odzywcze to przewyzszaja o glowe tradycyjne ziemniaki.Do tego maja niesamowity wplyw na prace miesnia sercowego oraz nerek.Nie wspomne juz o witaminach i mineralach;)Sprawdzcie zawartosc witaminy c!!!! Samo zdrowie!!!!
Zapraszam do gotowania!!!!



Skladniki:
oliwa ,do podsmazenia
2 cebule,dalam czerwone
3-4 zabki czosnku,duze
klendra sproszkowana(ok 1/2 lyzki-1 lyzki)
1 lyzka kurkumy
3/4 lyzki papryki
lyzka cynamonu
1/2 lyzeczki ostrj papryki w platkach
sol(do smaku)
przapis marokanski mowi o 7 szklankach bulionu warzywnego,ja dodaje najczesciej wody;)
2 pomidory
2 szklanki lub 3 soczewicy czerwonej
swiezy szpinak,
2 marchewki
swieza natka kolendry
slodkie ziemniaki,ok 2 duzych badz 4 mniejszych







Sposob przygotowania:
Rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule do podsmazenia,w garnku.Nastepnie,dorzucamy pokrojony czosnek i pomidory,chwilke podsmazamy.Wsypujemy wszystkie przyprawy.Juz w tym momencie w domu zaczyna pieknie pachniec!!!!!
W miedzyczasie odpalam piekarnik i wrzucam slodkie ziemniaki do pieczenia w szklanym naczyniu.Nie trzeba z nimi nic robic,tylko umyc.Utawiam temp.ok 400 f. I wracam do zupy;)
Chwile calosc dusimy i dodajemy szpinak.Kilka razy nalezy calosc przemieszac i mozemy dolac wody badz bulionu warzywnego,dodajemy marchewke.Doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy soczewice,ktora wczesniej oplukalam na sitku woda.Teraz musimy zminimalizowac ogien i przykryc garnek pokrywka;) To tyle;))))Najczesciej,przelewam zawartosc gara w slow cooker i zabieram sie za sprzatanie.Dzisiaj jednak postanowilam zostawic w garze i tez jest pysznie!!!!
Ziemniaczki sie upiekly,moge serwowac!
Ziemniaki pokroilam w kostke i wylozylam na talerzu,na to zupa;)
Jeszcze tylko swierza natka kolendry i jest gotowe!
Smacznego!
Ahhh,chce wam jeszcze tylko powiedziec,ze jesli chcecie zrzucic zbedne kilogramy to ta zupa powinna   zagoscic w waszym menu;) cynamon,ostra paryka ,cudowne tluszczu spalacze!!!!
































No comments:

Post a Comment