Witam Was serdecznie w ten prawie ze letni listopadowy dzien!!!!
Korzystajac z urokow odchodzacej jesieni a raczej lata ;)))),postanowilam nie wchodzic do kuchni na dluzej niz 30 minut.Nie bede przy garach stala i juz.Zawsze mi szkoda marnowac moj cenny czas na grzebanie sie w kuchni.Zycie ucieka i mieszanie w kotlach wcale nie sprawia mi radosci.Zjemy dzisiaj cos na szybko;).Jesli nie macie w swojej kuchni slow cooker to powinien on znalesc sie on na liscie naj naj najpotrzebniejszych!!!!Slow cooker zrobi obiad za mnie i juz.Co prawda czas przygotowania teoretycznie wydluza sie nawet czasem do kilku godzin to jednak w praktyce jest to znacznie krocej i przyjemniej.Nie ma smrodu,nie ma balaganu,obiad sam sie robi a ja mam czas na cos innego.Moge sobie posprzatac haha albo nawet wyskoczy po zakupy.Ale… Sobie zaraz przyrzadze miske zieleniny a dla mojego meza przygotuje cos bardziej tresciwego.Danie miesne,bo z kurczakiem.Srednio zdrowe,mimo,ze drob organiczny.Ale robie to tylko dla niego,bo wiem jak bardzo to lubi.I jesli wy szukacie fajnego i latwego przepisu na danie z drobiu,to ten przepis jest strzalem w dziesiatke.Wlasciwie to nie znam zadnego faceta,ktoremu taka bula by nie smakowala.No chyba,ze jest niemiesozerny;)))) Dzisiaj szykuje sie nam wieczor na boisku ,noce sa juz chlodne to i taka kolacja czy tez pozny obiad bedzie odpowiedni.Kalorii sporo ale i smakuje wysmienicie!!!!!
Zapraszam zatem do kuchni;)
Skladniki:
Ok 1 1/2 lb piersi organicznego kurczaka,
woda,sol,pieprz,czosnek.
Sos:
pudelko jogurtu greckiego,takie okolo 1 1/2 cup,
1/2 cup parmezanu,ja dodaje startego na tarce,
2 lyzki soku z cytryny,
1 1/2 lyzki musztardy dijon,
1 lyzka octu jablkowego,
1 lyzka sosu sojowego,
1/2 lyzeczki sproszkowanego czosnku,
1/2 lyzeczki soli,
1 lyzeczka pieprzu czarnego,
Dodatkowo,tuz przed podaniem ,potrzebujemy:
1/2 cup natki pietruszki,
troche parmezanu,startego na grubszych oczkach,ale to jest jedynia opcja,nie koniecznosc,
salate,wedlug wlasnego upodobania rodzaj,ale jesli to ma byc kanapka ala cesar salad to niech to bedzie romaine salata.
bulki,badz chlebek pita.
Sposob przygotowania:
Kurczaka wrzucamy w slow cooker i dolewamy wody.Przyprawiamy sola,czosnkiem,pieprzem.
Idziemy sie relaksowac albo sprzatac jak kto woli.Kurczak sam sie robi i mozemy o nim zapomniec na minimum 2 godziny.Im dluzej i wolniej ,tym mieso bedzie bardziej miekkie,delikatne i nie straci wlasciwosci odzywczych jak w przypadku szybkiego procesowania.
W miedzyczasie,przygotowujemy sos z wyzej podanych skladnikow.Wystarczy wszystkie skladniki dobrze wymieszac i wrzucic na jakis czas do lodowki.
Kiedy uznamy,ze kurczak jest juz odpowiednio miekki i rozpada sie wrecz,mozemy spokojnie zabrac sie za serwowanie.Wyciagamy kurczaka,rozdrabniamy widelcem i mieszamy z uprzednio przygotowanym sosem.Na chwile odstawiamy,tak,zeby parmezan mogl sie ladnie rozpuscic .Tuz przed podaniem,dodajemy natke pietruszki i reszte parmezanu,mieszamy.Serwujemy w bulce ,z salata;)Smacznego;)
Aha,malo kto jest w stanie sie oprzec takiej bulce;) Zapewniam
No comments:
Post a Comment