Witam!!!!!
U nas mocno malinowo ostatnio bylo!!!!! Maliny rzadza u nas!!!!.Najbardziej wspominam maliny z polskiej dzialki,takie chyba sprzed 20-25 lat .Najpyszniejsze,pachnace i jedyne w swoim rodzaju.I chociaz staram sie wybierac najlepsze,organiczne,najpiekniejsze to i tak im czegos brakuje.Dzisiaj nawet stwierdzilam ,ze taki troche polski smak,polskiej maliny czuje w passion fruit.Bo polskie maliny maja w sobie cos takiego,czego nie maja zadne inne owoce na swiecie.Nie sa ani slodkie ani kwasne za mocno, sa idealne .Czasem uda mi sie trafic taka maline, nawet nadazajaca za polska dzialkowa,przez moment,haha.Zartuje,chyba za mocno mnie ponioslo!!!! Prawda jednak jest taka,ze lato ,gdzielkolwiek nie jestem ,pachnie dla mnie malinami!!!!!!
Mam dla was kilka fajnych i latwych przepisow na maliny,moze znacie,moze nie.Fajne ,zdrowe i latwe.Za chwile podam przepis na sernik lodowy a w kolejce do opublikowania czekaja:kulki malinowe,czekoladowy przysmak z orzechow i malin,dzem malinowy !!!!!Zapraszam!!!!
Lodowy sernik malinowo-waniliowy:
1 cup fig suszonych,
1 cup migdalow albo pomieszanych orzechow,takich jakie macie w domu,wszystkie swietnie sie nadaja!!!!
2 cups orzechow nerkowca,
1/2 cup wiorkow kokosowych,nieslodzonych!!!
1/4 cup oleju kokosowego,
1/3 cup syropu klonowego lub z agavy,moze tez byc culier organiczny
sok z 1 cytryny
3/4 cup mleka kokosowego
fasolki wanilii
(albo ekstrakt)
2 opakowania malin(takie standardowe ,male,wersja amerykanska)
Sposob przygotowania:
Naczynie wylozcie papierem do pieczenia;)Piec nie bedziemy!!!
Figi,orzechy i olej kokosowy zmiksujcie na jednolita mase.Mase,ktora mozecie spokojnie zagniesc,rozgniesc i uformowac smaczny,zdrowy spod naszego deserku.Wrzuccie do lodowki,nawet do zamrazalnika,na troche,niech calosc ladnie sie zespoi;)
W tym czasie ,w mikser wrzucamy orzechy nerkowca,ziarenka vanili,syrop klonowy,sok z cytryny.Calosc blendujemy do uzyskania jednolitej masy.Przekladamy na nasz figowy spod.Ale nie wszystko.W mase waniliowa wbijamy sobie malinki,tu i owdzie.Zostawiamy jedna czesc masy w blenderze i do blendera dorzucamy maliny.Mase waniliowa wrzucamy do lodowki,a wlasciwie do zamrazarnika.Kiedy juz jest odpowiednio twarda,wylewamy oczekujava juz w blenderze mase malinowa.Calosc wrzucamy na troche do mrozenia.Mozna wyciagnac sernik wczesniej i pokroic w ladne plastry zanim zupelnie zamarznie i ponownie wrzucic do zamrazarki.Sernik mimo,ze sernikiem nie jest,to jest swietny.Smak jest bardzo letni i moje dzieci sa zakochane w tym deserku!!!! Smacznego
No comments:
Post a Comment