Tuesday, April 14, 2015

burak lisciowy,roslina mlodosci


Uwielbiam buraki!!!!! Pod kazda postacia.I bocwine tez!Moge sie tym objadac,doslownie objadac od rana do nocy.Niewazne,surowe czy gotowane,w soku,w zupie,koktajlu czy w salacie,pieczone czy grilowane albo smazone,z sosem lub bez albo kiszone.Buraki i liscie burakow stanowia nieodzowny element mojej diety.I tylko czasem schodza z mojego stolu na rzecz szpinaku.Aczkolwiek wartosci odzywcze sa niemalze takie same.Liscie burakow wykorzystuje do przyrzadzania wielu posilkow.I wierze w ich moc,wierze,ze wplywaja na jedrnosc mojej skory,na jej naturalny i zywy kolor,wierze,w to,ze maja wplyw na moje wlosy,na moje krazenie krwi,moja watrobe a przede wszystkim na odpornosc mojego organizmu.A przy moim trybie zycia,raczej jestem mocno narazona na ataki roznych wirusow i bakterii.Szkola moich dzieci,w ktorej jestem prawie tak czesto jak one,silownia,subway i setka sklepow po drodze,to miejsca gdzie najpredzej mozna cos zlapac.A mimo to nie choruje;) ok ,w zeszlym roku raz,w tym roku mialam problem z migdalem,ale to nie mialo nic wspolnego z wirusami.Nie szczepie sie na grype od lat.Natomiast buraki lisciaste,bulwiaste,czosnek,cebule wciagam jak szalona.I wam takze radze robic to samo.Z pewnoscia zauwazycie roznice.Dodam jeszcze,ze i liscie i bulwy sa tak malo kaloryczne,ze z powodzeniem mozecie zjadac wiadro dziennie na przystawki,haha.



 Buraka lisciastego miksuje,smaze ,gotuje albo jem na surowo.Jiedy jestem lekko poddenerwowana,biegne do warzywniaka,kupuje zielona i zolta odmiane i robie chlodnik botwinkowy.Wlasnie ,wlasnie,przydalby sie przepis(w niedalekiej przyszlosci).Bo to prawda,botwina koi nerwy!!!!!!
I ma duzo duzo zalet!


 koktajl z zielonego buraka lisciowego;)







 buraki na cieplo w sosie smietanowym curry;)jako dodatek do niedzielnego obiadu



Zalaczam kilka zdjec,z koktajlem,salatka i salata na cieplo z buraka llisciastego.Chlodnik botwinkowy pojawi sie wkrotce dlatego goraco zapraszam do sledzenia mojego bloga;)




salatka z buraka lisciastego(czerwona odmiana)ze smazonym tfu,sezamem i odrobina sosu hosin,pychota











a tutaj jeszcze link,gdybyscie chcieli bardziej profesjonalnej wiedzy;)

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16


No comments:

Post a Comment