Wracam do kremu ziemniaczanego ,haha,bo juz sie gdzies tam zapedzilam.
Zwykle skladniki do kremow daje na oko,z przewaga tego glownego,tego,ktory jest w tytule;)
Jesli doliczycie sie ze zdjecia,ile jest ziemniakow to,super.Dwie marchewki ,kawalek pora,polowe olbrzymiej cebuli,przyprawy tj:sol,galka muszkatalowa,pierz,majeranek ,ostra papryka.Wszystko to gotuje na malusienkim ogniu,tak zeby warzywa nie stracily tego co najcenniejsze w sobie maja.I wcale nie dlugo.Wrzucam warzywa w mikser z czescia mojego wywaru.Kiedy juz mam krem warzywny,przelewam do wiekszego naczynia,(albo zostawiam w blenderze,jesli sie zmiesci ) i dodaje odrobine heavy cream.Tarkuje ser(wasz wybor)ja mialam pecorino romano i parmesan i wrzucam do piekarnika ustawionego na przypiekanie.chwila,ser powinien sie delikatnie spiec.Posypuje szczypiorkiem ;)Smacznego
Bulki do kartoflanki.Mialy wyjsc troche inne ale …zbytnio mi sie przyjaraly,haha.Zeby byly twardawe,takie miay byc w zalozeniu,jak precle;) z wierzchu,zamoczylam je w roztworze soli i wody.No i sie zagadalam,haha.Troszke od spodu sie za mocno przypiekly.Ale sa smaczne ,zwlaszcza z kremem.I bardzo latwe.
Standartowy przepis;)
skladniki:
1 cup cieplej wody,
3 lyzki brazowego cukru,
1 lyzeczka soli,
1/4 cup oleju,
3 cups maki(dalam ciemna,pelnoziarnista),
1 lyzka drozdzy,
3 lyzki sody,
1 jajko (bialko tylko)ja nie posmarowalam,haha
Sposob prsygotowania:
Make i sol mieszamy w misce,w drugiej mieszamy wode ,cukier i drozdze.Wszystko razem mieszamy i zagniatamy.Ciasto nie moze byc klejace ,jesli jest to podsypujemy maka.Odstawiamy do wyrosniecia na chwile.Zagniatamy pare razy i formujemy bulki.Odstawiamy do wyrosniecia na jakies 30 minut.Nastawiamy piekarnik na 375 stopni f.Kazda buleczke wrzucamy w roztwor sody i wody ,na chwile.I do pieca na 12-15 minut.Smacznego;)
No comments:
Post a Comment