Saturday, April 4, 2015

pasztet drobiowy


Kochani
Tyle ile mogę to robie,powolutku i bez stresu.Wszystko idzie zgodnie z planem;))))
Ze święconka byliśmy ,chleb upieczony,precle tez.Babki tez,makowiec jest,maslo jest ,
schab upieczony(przepis w nastepnym poscie,pranie zrobione w miedzyczasie lol.Nadzienia do jajek bede robic jutro rano,co jeszcze?Bialy barszcz juz jest,ryba sie rozmraza,krewetki to jutro bede robic,salaty tez.Aaaaa,pasztet!Pasztet sie piecze.Taki pasztet nie pasztet ale pasztet.Bo moje dzieci nie chca jesc takiego z watrobka.Pasztet sie piecze,jejjjj!!!! Lekko oszukany ale pyszny.Mezulek sie zapowiedzial,ze zaraz bedzie sie nimzajadal.Wogole to ja nie nadazam za nimi.Pisalam o preclach?Jest juz tylko jeden…Do zupy wielkanocnej i do chleba tez juz sie dopadli!Czy ja bede musiala gotowac od nowa??????
Pieke,a wlasciwie juz upieklam moj pasztet w takich malutkich foremkach;)
To jest prosty pasztet,bardzo szybki dla zabieganych! Zaczynamy
Skladniki:
podwojna piers kurczka
2 marchewki male
1 pietruszka nieduza,
2 zabki czosnku
bulka tarta (na oko)
oliwa do smazenia
1 jajko
pieprz
sol
ziola suszone
liscie laurowe
ziele angielskie
troche slodkiej papryki
kilka pieczarek


Mieso kurczaka kroimy na kawalki i smazymy na oliwie.
Kiedy juz jest podsmazone,dorzucamy warzywa pokrojone w male kawalki.Podsmazamy chwile,dolewamy wody,dusimy,dorzucamy pieczarki oraz wszystkie przyprawy.Dusimy to na wolnym ogniu,az nasze warzywa beda miekkie i zrobi sie ladny sos,sos wlasny;)
Odcedzamy mieso i warzywa od sosu i wrzucamy do mielenia.Dzisiaj uzylam do tego celu procesor.Bulke tartra dodajemy do sosu,tak aby ladnie nasiaknela tym sosem.(nie caly sos,bo pasztet bedzie za luzny,musicie wyczuc,tak troche,3 lyzki)
Do przemielonego miesa dodajemy bulke z tego sosu.Jesli trzeba to teraz doprawcie po swojemu czym taam chcecie,bo nastepny krok to jajko;)))).Dodajemy jajko i mieszamy.Foremki smarujemy tluszczem i  obsypujemy lekko kasza mammna badz bulka tarta,maka.Przekladamy nasza mielonke i do pieca na ok 20 -25 min ,w 365 stopniach f.Tuz przed zakonczeniem pieczenia ja posmarowalam wierzch pasztetu oliwa.Smacznego.Najlepszy taaki pasztet z domowym chlebkiem i domowym maselkiem.Zycze Wam Wesolych Swiat!!!!















No comments:

Post a Comment