Ale ja lubie czasem zjesc sobie cos slodkiego i drozdzowego.Dobrze chociaz ,ze wypiekam to sobie w domowym zaciszu i mam kontrole nad tym co laduje w piekarniku a pozniej na moim talerzu;)
Jesli macie ochote sprobowac fajnej, smacznej drozdzowki z cynamonem ,to zapraszam
Skladniki:
standartowe ciasto drozdzowe
175 ml mleka,cieplego
1 opakowanie suchych drozdzy,
2 jaja,
50 gram cukru,
50 gram masla roztopionego lub oliwy,
400 gram maki
Make przesiewamy ,robimy maly doleczek (w owej mące),wsypujemy drożdże ,dolewamy troche mleka,dodajemy troche cukru,lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś. 10 minut.
Następnie dolewamy resztę mleka,dodajemy jajka,masło ,resztę cukru i zagniatamy ciasto.Odstawiamy na jakaś godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Rozgrzewamy piekarnik do 420-450 stopni f.
Wyrośnięte ciasto nalezy przeniesc na stolnice,blat,oproszony maka i rozwalkowac na taki prostokat.
Nastepny krok to smarowanie tego placka.Na smarowidlo potrzebujemy:
okolo 75 gram masla,miekkiego
3 lyzek cynamonu
1/2 cup cukru
Wszystkie te skladniki mieszamy i uzyskujemy mazidlo do naszej rozy cynamonowej;)
Mazidlo rozsmarowujemy .Ciasto zwijamy w rolade.Rolade rozcinamy przez srodek na dwie czesci.Rozcieciami do gory ukladamy na formie do pieczenia i przeplatamy ze soba.Calosc formujemy w kolo,tak,zeby uzyskac jak ksztalt kwiatu rozy ,jeli tak to mozna nazwac.Odstawiamy pod przykryciem do wyrosniecia w cieplym miejscu.Piekarnik rozgrzewamy do 450 stopni f .Wyrosnieta roze smarujemy mlekiem.Wrzucamy do pieca na okolo 20-25 minut.Kazdy piekarnik jest inny i inaczej kalibrowany.Trzeba kontrolowac ,zeby sie nie przyjarala za bardzo.Latwe? Banalnie latwe a jak fajnie wyglada.Smakuje tez.Taka roza to super ozdoba stolu swiatecznego badz imieninowego.Zapraszam do pieczenia;)
Po ostygnieciu ciasta mozna je posmarowac lukrem
Smacznego
Serdecznie was pozdrawiam i trzymam kciuki ,zeby nasze wypieki nie poszly wam w dupy;)
No comments:
Post a Comment