Monday, April 13, 2015

super latwy chleb z pelnoziarnistej maki z figami!





Ten chleb uwielbiam!!!! Byl taki moment w moim zyciu,ze zrezygnowalam z pieczywa wogole.Serio!
I chodzilam glodna chwile po sniadaniu badz lunchu i jeszcze dojadalam jakies dziwne rzeczy.Tak bylo do momentu,kiedy nie zaczelam piec chleba w domu.I teraz wystarczy mi mala kromeczka do saladki lub na sniadanie z miodem i glodu nie odczuwam tak szybko.Moj organizm potrzebowal weglowodanow w postaci pieczywa.Ale nie takiego kupnego,po ktorym ma sie wzdecia i zgage.I moze moje chleby to nie  wszystkie sa chleby na zakwasie(ktore tez robie)ale sa moje.I wiem co w nie pakuje.Kazdy ze skladnikow sama kupuje i wsypuje i niedodaje innych zestawow ubarwiajacych moje pieczywo.I srednio tez przejmuje sie jego wygladem.Doceniam natomiast jego smak i wartosci odzywcze.I nawet jak wyjdzie mi gniot to wole go zjesc;)
Goraco was zachecam do pieczenia chleba w domu.Dzisiaj upieklam chleb z figami,z pelnoziarnistej maki i otreb gryczanych.Wy mozecie te dodatki zastapic swoimi.Nie dodalam cukru,bo sa w chlebie figi.I wlasnie one sprawiaja,ze ten chleb jest wyjatkowy!!!!



Skladniki:
2 cups maki pelnoziarnistej organicznej,
1 1/4 cups niewybielanej maki
1/2 lyzeczki soli
1,5 cups wody cieplej
3-6 garci otreb pszennych lub gryczanych
kilka suszonych fig ,pokrojonych
torebka drozdzy w proszku
Sposob przygotowania:
Wode o drozdze mieszamy razem i na chwile odstawiamy na chwile.Dosypujemy po trochu obie maki i sol.Cisto powinno miec kleista ,dosc rzadka konzystencje.Przekladamy do miski wysmarowanej oliwa i odstawiamy w cieple miejsce.Przykrywamy miske.Po uplywie jakiejs godziny ,ciasto powinno podwoic swoja objetosc.Przerzucamy na stolnice oproszona maka i wyrabiamy podsypujac maka.Dodajemy otreby i zagniatamy,podsypujac maka.Dodajemy figi.Kiedy ciasto juz sie nie klei ,przenosimy na blache lub forme .Nadajemy ksztalt bochenka chleba i posypujemy maka.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 450 stopni f .Nasz bochenek powinnien tak polezec w cieple okolo 30-50 minut.Po tym czasie ,na dno piekarnika wstawiamy naczynie metalowe(nie szklane)lub zelazne wypelnione goraco woda.Chleb nacinamy i wrzucamy do pieca na ok 25-35 minut.Studzimy i delektujemy sie smakiem fajnego pieczywa bez cukrow prostych z minimalna iloscia soli.Smacznego!


















No comments:

Post a Comment