Dzisiaj tak troche en estilo mexicano!Lubicie meksykanskie jedzenie?Tak i to nawet bardzo!
Jest jeden warunek,naprawde musi byc smaczne! Co przez to rozumiem?Meksykanskie jedzenie powinno miec ten charakterystyczny wyczuwalny smak skladnikow i przypraw .
Mimo,ze w USA,mexican food jest dostepny wszedzie to nie wszedzie dobrze smakuje.A w zasadzie to nigdzie.Jedzenie jest mdle,smaku nie ma…Najczesciej to co najbardziej charakterystyczne w kuchni meksykanskiej jest niewyczuwalne pod warstwa topionego sera,prawie w kazdym daniu.Do tego bezplciowa fasola i ewentualnie ciezka meksykanska smietana.A czy rzeczywiscie takie powinno byc meksykanskie jedzenie????? Hmmm,biorac pod uwage roznorodnosc przypraw,owocow i warzyw jakie mozemy znalesc w Meksyku,stwierdzam ,ze nie jest to prawda ,to co nam serwuja.A dlaczego?Jak,zawsze i wszedzie biznes ma sie krecic a przecietny pracownik budowlany,kiedy jest glodny w porze lunchu wchlonie wszystko ,byle szybko i na cieplo.A interes sie kreci;) Ale dle prawdziwych smakoszy meksykanskiej kuchni ,Meksyk ma milion albo nawet dwa miliony swietnych potraw.I nie wszystkie sa ciezkie,z serami i smietana.Dzisiaj mam dla was jedna z takich propozycji.Taki meksykanski stug(jak stug siana) z salsa z mango.Wheat free,soy,casein,egg,diary free haha
Naprawde ciekawe ,fajne ,lekkie danie na lunch czy obiad.Bardzo sycace.A co najwazniejsze szybkie i latwe do zrobienia;)))) Zapraszam
Poczujcie sie ja na wakacjach w Acapulco!
(serwowac z modelo lub z margarita)opcjonalnie ,tylko dla doroslych!
Skladniki
brazowy ryz(ilosc dowolna,tyle ile zjecie)
kolendra-cilantro swieze,bardzo wazny element kuchni meksykanskiej
sol,
do miesa:
papryka ostra,sol,
mielone mieso(jakie tylko sobie wymarzycie,ja zrobilam z wolowina.kazde bedzie super smakowac),mialamok 11/2 lb
szczypiorek drobno posiekany
1 lyzka sproszkowanego czosnku lub drobno posikekanego swiezego,
mango 1 duze lub 2 male,
avocado,
czerwona papryka swieza
skladniki na salse:
kolendra-cilantro,garsc
mango,
cebulki ze szczypiora
sok z limonki.
Wszystkie te skladniki blendujemy,na koniec dolewamy soku z limonki
Ryz gotujemy,dodajemy poszatkowana kolendre.
Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy mieso i poszatkowany szczypior.
Smazymy przez chwile,doprawiamy papryka ,sola.
Wlewamy wczesniej przygotowana salse do patelni z miesem<ale tylo jej czesc!!!!!! i lekko to dusimy,smazymy.Probujemy i doprawiamy do smaku.Ja lubie lekko ostre do takich slodszych smakow,dlatego dorzucila tez polowke jalapeno papryki.Maksymalny czas spedzony przy patelni to jakies 10-15 minut.
Szykujemy sobie pojemniczek,szklanke,kubek,cos tam ,w co bedziemy pakowac najpierw ryzmpotem mieso i ciasno to ubijemy.Aby miec pewnosc,ze wszystko ladnie nam zejdzie na talerz,namoczcie najpierw naczynie w zimnej wodzie.I teraz kroimy w kostke,paski,mango,avocado i papryke.Tym wszystkim dekorujemy nasze stogi z ryzu i miesa;) polewamy reszta salsy
Poniewaz meksykanska kuchnia kojarzy nam sie z fasola to ja tez zdecydoalam sie na taka jako dodatek.Czerwona fasole polaczylam z oliwa,kolendra i orzechami pecan,troszke poslodzilam i posolilam.
Disfrute de la comida!!!!!
No comments:
Post a Comment