Wednesday, April 8, 2015

puszysty chlebek domowy z krupczatki!!!!




Co jak co ale pieczywo musi w domu byc!
MOGE GO NIE JESC;)Ale byc musi! Tym razem upieklam banalnie prosty,hehe(jak wszystko )chleb z krupczatki.Make krupczatke lubie i jakos tak sie w niej rozkochalam.Wszystko z takiej maki zawsze wychodzi i smakuje swietnie,przy tym chleb jest zawsze taki puszysty.Nie trzeba zadnych ceregieli odstawiac ,zeby takim chlebem sie raczyc! Maka,woda .sol ,drozdze,oliwa i ciutka cukru i chwila zagniatania.
skladniki (raz jeszcze)
maka krupczatka 750 gram,ale naszykujcie wiecej
21/2 lyzki soli
1 lyzka cukru,
2 lyzki oliwy,
7 g suchych drozdzy
500 ml wody letniej
Drozdze rozpuszczamy w letniej wodzie,dodajemy cukier,sol oliwe,mieszamy.
Porcjami dodajemy make ,tak dlugo az nasze ciasto stanie sie plastyczne.Zagniatamy ciasto.Odstawiamy na jakies 1 1/2 -2 godzin w cieple miejsce.Wyrosniete ciasto troche wyrabiamy ,formujemy w bochenek,taki jaki sobie wymarzycie i odstawiamy jeszcze na jakies 20-30 minut do wyrosniecia.Piekarnik nastawiamy na teperaure najwyzsza,do oporu.lol
Ostrym nozem nacinamy w poprzek i smarujemy roztrzepanym jakiem.
Przed wlozeniem chleba do pieca ,redukujemy temperature tak okolo 40 stopni i pieczemy od 20 do 30 minut.Wszystko zalezy od piekarnika.Mniejszy czas pieczenia,jesli macie piekarnik obiegowy czy jakos to tak sie nazywa.
Smacznego!!!




























No comments:

Post a Comment