Dzisiaj jedlismy dorsza,mojego ulubionego!!!!Podziele sie z wami przepisem na najpyszniejsza rybe na swiecie!!! I jesli lubicie ryby morskie to przepis ten na pewno przypadnie wam do gustu.W dodatku jest bardzo latwy i nie wymaga wielu skomplikowanych ruchow w kuchni.Szybko i pysznie!
Kupilam trzy sredniej wielkosci filety swiezego dorsza.Pokroilam,umylam,posypalam sola himalajska.Wrzucilam filety na patelnie (uzylam oleju z oliwek).Doslownie chwile podsamyzlam i nie przewracalam ale przykrylam patelnie pokrywka.Dorsz bez panierki,na niezbyt fajnej patelni,smazy sie okropnie,dlatego nigdy go nie przekladam.Przykrywam i za chwile ryba jest gotowa.Ale nawet jesli nie to i tak zdejmijcie z ognia;) I nie martwcie sie ani trchoche tym ,ze ryba sie rozlatuje;) W tym daniu akurat jest to malo istotne.Niemniej jednak nie zrobcie zupy z dorsza na patelni.Przygotujecie sobiealbo druga patelnie albo rondel z oliwa.Potrzebne beda teraz pomidory,czosnek,czerwona cebula i natka pietruszki.I troche soli.Albo wrzuccie w procesor albo pokrojcie warzywa.I te warzywa ida w rondel.Ale nie wszystkie,zostawcie troche,przydadza sie.Lekko je podsmazcie(nie usmazcie,tak tylko torszke) i dolejcie wina.Uzylam bialego wina do gotowania.Teraz czas na nasza rybe;)W rondlu,na warzywny sos z winem kladziemy dorsza .Na kawalki dorsza wykladamy zblendowane warzywa.Posypujemy oregano;)Chwilke dusimy to razem .Smacznego.Zaloze sie ,ze jesli ryba wedlug takiego przepisu wam posmakuje to staniecie sie jej najwierniejszym fanem i bedziecie wracac czesto do tego dania.Niektorzy mowia ,ze to jest dorsz sycylijski.Jak zwal tak zwal! Zamiast dorsza mozecie uzyc innej ryby.Dla mnie jednak miekki, puszysty, swiezutki dorsz jest najlepszy.Mam bardzo podobny przepis na lososia ;) Takiego lososia bruschetta,ale to innym razem.I nie mylcie tylko sycylijskiego dorsza z ryba ala bruschetta ;)
Skladniki:
Swiezy dorsz(mialam 3 filety),polskie sa jednak mniejsze,hah,nawet duzo mniejsze
3 zabki czosnku,
1 cebula czerwona
6-8 pomidorkow lub 2 wieksze pomidory
natka pietruszki,
sol do smaku
oregano
wino do gotowania lub biale wino
A moje dzieciaki zrezygnowaly z ryby i zjadly orzo z sosem jezynowym;)
Faktycznie aż od samego patrzenia już ślinka cieknie i muszę powiedzieć, że ja również jestem wielką zwolenniczką jedzenia ryb. Jak najbardziej chętnie przygotowuję łososia z przepisów od https://mowisalmon.pl/przepisy/ i za każdym razem wszystkie dania wychodzą perfekcyjnie.
ReplyDelete