Tuesday, April 7, 2015

zdrowsza wersja pieczywa na sniadanie





Dzien dobry!!!
Ale jakos tak dziwnie dzisiaj,troche chlodniej…Jeszcze szarowa,slonce nie wstalo.No nic,nam to nie przeszkodzi ,na pewno nie.Zanim rodzina sie z lozek podniosla ja juz rzadzilam w kuchni.Szykowalam cos pozywnego,smacznego i energetycznego.Wczoraj wieczorem przygotowalam sobie mieszanke na chlebek z otreb bez maki.Bez drozdzy,jajek i innych tam skladnikow ,ktorych co niektorzy unikac musza ze wzgledu na przestrzeganie diety niskoluszczowej ,maloweglowodanowej.U nas takie pieczywo pojawia sie glownie dlatego,ze smakuje nam niemalze tak samo jak kazde inne pieczone w domu.Akurat to ma w sobie wszystko to ,co da nam moc podczas naszych dzisiejszych treningow.Do tego koktajl z bananow i ananasa i mozemy leciec,doslownie,leciec!!!!!!
Zobaczcie:
na skladniki chlebka wybralam:
1 1/2 otreb pszennych prazonych.
2 garsci otreb pelnych,nie mielonych,
orzechy wloskie.garsc,moze dwie,
migdaly(tak jak powyzej)
siemie lniane -polowe cup
lyzeczke soli
troche sezamu,
troche pestek dyni,
troche orzechow pecan
troche orzechow laskowych,
3 lyzki oleju kokosowego(plynna konzystencja)
1 lyzka syropu klonowego lub agavy albo miodu
1 1/2 cups wody


Wszystkie suche skladniki wymieszalam w misce .Olej,wode i syrop osobno polaczylam w calosc;).Plyn dodajemy do suchej mieszanki.Nalezy dobrze to wymieszac,az do kompletnego nasiakniecia calosci.Odstawiamy na minimum 2 godziny ,nalepiej na noc.Przekladamy do foremki wysmarowanej olejem kokosowym.Piekarnik nastawiamy na ok 400 stopni f i pieczemy nasz chlebek ok 25 min-30 min(ja zwiekszylam tem na samym koncu do 450 f).Wyciagamy,studzimy i mozemy delektowac sie smakiem fajnego pieczywka;)))
Smacznego











No comments:

Post a Comment