Wrzucilam do chleba ziarna chia,sezam i troche slonecznika.Uwielbiam ten chleb i moja rodzina tez.Zanim zdazyl wystygnac juz go praktycznie nie bylo.A najlepszy jest na drugi dzien.Bardzo latwo sie kroi i swietnie smakuje ze wszystkim.Wykonanie jest bardzo latwe ,kazdy moze zrobic sobie taki chlebek i rozkoszowac sie jego smakiem.
Skladniki:
ok 400-450 gram maki(mieszalam pelnoziarnista ze zwylkla pszenna)mozecie potrzebowac make jeszcze do podsypywania,
2 lyzki ziaren sezamu,
2 lyzki ziaren chia
garsc slonecznika
50 ml oliwy,
200 ml wody cieplej
opakowanie drozdzy suszonych
troche soli,
3 lyzki miodu,
1 roztrzepane ,haha jajo do posmarowania chleba przed pieczeniem
Makeprzesiewamy do miski,robimy doleczej ,wsypujemy drozdze,dolewamy troche wody(z tych 200 ml),lekko mieszamy i odstawiamy na chwile do wyrosniecia.
Ziarna,miod ,sol i oliwe mieszamy razem w miseczce.Do wyrosnietego zaczynu dolewamy reszte wody i dorzucamy mix ziaren z oliwa i ze sola.Zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrosniecia na jakas godzine.Wyrosniete ciasto przerzucamy do formy ,keksowki wysmarowanej olejem kokosowym;)
Odstawiamy jeszcze raz na chwile do wyrosniecia.Rozgrzewamy piekarnik do ok 420 stopni f .Wyrosniety chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wrzucamy do pieca na 30-35 min.Kontrolujcie.Jesli uwazacie ,ze jest upieczony chleb wczesniej to wyciagnijcie wczesniej.Nie znam waszych piekarnikow a z przepisami to ja raczej jestem na bakier.Zawsze robie po swojemu jak mi moja intuicja podpowiada;)
Smacznego!!!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteGosia chlebek wyszedl pyszny, dodalam jeszcze siemie lniane i ziarna czarnuszki( black seeds cumin)
ReplyDelete