Thursday, April 30, 2015

genialne precle z maki z pelnego ziarna ,z czosnkiem i ziolami


Jesli lubicie zjesc cos w tym stylu to pokochcie takie precle.Miecutkie w srodku,chrupiace na zewnatrz i do tego aromatyczne.U nas znikaja chwile po wyciagnieciu z piekarnika.Takie cieplutkie,pachnace,chrupiace.Smakuja i same i z maslem;)A dupa rosnie ,haha tylko nie z tej strony,co trzeba.Raz sie zyje!!!!! Najgorsze, jest to,ze zyjemy w czasach ,takich popieprzonych ,ze ludzie wmawiaja sobie to i owo i wogole wszedzie dookola tylko kroluje kult ciala.Smieszne to jest.Przyszla teraz moda na bycie fit,ale zle odbierana przez wiekszosc ludzi.Jeny… Tego nie,tamtego nie…Luz,ludzie!Zwlaszcza dziewczyny.Odmawianie sobie fajnego posilku i katowanie sie dietami,ktore sa modne a nie dobre ,raczej srednio  przynosi upragnione rezultaty.Pieczywo to nie twoj wrog.To dodatek do twojej diety.Oczywiscie istnieja zamienniki rozne ale jesli kocha sie zapach swiezo pieczonego chleba,bulek to co???? Nie poddaje sie i z ogromnym zaangazowaniem pieke sobie i moim milusinskim rozne cudenka.Sa tak smaczne,ze wybaczcie,ale trudno powstrzymac sie od ohow i ehow i ahow.Jesli chcecie sprobowac takich precli to zapraszam;)
skladniki:
opakowanie suszonych drozdzy
2 lyzki brazowego cukru
2 1/2 lyzki cieplej wody
6 lyzek oleju kokosowego
3 cups maki z pelnego ziarna
1 cup maki do wszystkiego,takiej bialej(ale mozecie dac po prostu make tortowa)
troche natki pietruszki posiekanej
troche tymianku posiekanego
rozmaryn
czosnek posiekany

dodatkowo :
okolo 75-100 ml wody
soda-okolo 2 lyzek
jajko,rozbite i wymieszane z woda(jedna lyzka wody)
sol morska
opcjonalnie :olej kokosowy z czosnkiem(na cieplo,zamiast masla czosnkowego)
Sposob przyrzadzania:
Najpierw mieszamy cukier ,ojej kokosowy,drozdze i wode.Odstawiamy na chwile do pojawienia sie babelkow;)W tym czasie szykujemy sobie ziolka i czosnek.Dosypujemy make do mieszanki drozdzowej ,ziola ,czosnek(posiekany)powoli i etapami,az do momentu kiedy ciasto ladnie zacznie sie zagniatac.Zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrosniecia(w misce lekko posmarowanej olejem kokosowym),na godzine.Wyrosniete ciasto dzielimy na 8 czesci i rolujemy.Formujemy precle.Chwile nich wyrosna.W tym czasie zagotowujemy wode w garnku .Ostroznie wsypujemy sode.Na lyzce badz sitku ukladamy precle i zanurzamy na 30 sekund we wrzacej wodzie.Czynnosc mozemy powtorzyc ponownie.Wykladamy na blache i smarujemy jajem, posypujemy sola.Do pieca z nimi .Piekarnik do 425 rozgrzewamy i pieczemy okolo 15 -20 minut,az zrobia sie brazowiutkie.Smacznego;)











No comments:

Post a Comment