Friday, April 3, 2015

wielkanocny kawiat z makiem


Cos mnie dzisiaj tak ponoislo,ze zamaist tradycyjnego makowca,ktory zawsze byl u mnie w domu rodzinnym na swieta,upieklam makowy kwiat.Bedzie pieknie sie prezentowal na stole.Zaraz wam powiem co i jak i to moze zdazycie jeszcze zrobic sobie.Ciasto jest drozdzowe a mase makowa zrobilam w ostatnim momenicie.Jesli macie gotowa,mozecie jej uzyc i bedzie jeszcze szybciej.
Nie jest to nic skomplikowanego ,zeby zrobic taki kwiat drozdzowy.Najwazniejsze jest ciasto;))))
A reszta to pikus.Ciasto drozdzowe klasyczne,kiedys gdzies juz podawalam ten przepis przy cudaku z makiem i ciescie z nutella.Tak to bylo w grupie Healthy Polish Parents;)
ok,raz jeszcze:
400 gram maki bialej,
2 jajka,
opakowanie drozdzy,
175 ml mleka ,cieplego,
50 gram cukru,
50 gram masla roztopionego,
ja dodalam ziarenka wanilii zamiast cukru waniliowego

Make ,cukier (ale nie caly),i troche mleka  i drozdze,w misce lekko mieszamy.Odstawiamy na chwile do podrosniecia.Nastepnie dodajemy reszte skladnikow,mieszamy i zagniatamy ciasto.Odstawiamy ja jakas godzine w cieple miejsce do wyrosniecia.

Wyrosniete ciasto ,walkujemy na taki placek prostokatny bardziej,smarujemy masa makowa i rolujemy.
Kiedy mamy juz rolade to odcinamy dwa brzydkie konce ale ich nie wyrzucamy.
Przenosimy rolade na blache i laczymy konce ale tylko na jakis centymer,tak,zeby reszta zostala lekko otwarta.Ostrym nozem robimy naciecia i musi byc ich parzysta ilosc(nie wazne ile bedzie tych naciec,ma byc parzyscie).Nie przecinamy ciasta do konca.Wszystkie partir ciasta musza sie laczyc na takim jakby pasku z ciasta.I teraz,co drugi pasek przekladamy do gory.Te ,ktore zostaly na dole,przekrecamy zas troche na bok.Odstawiamy na pol godziny kwiatek do wyrosniecia.
Smarujemy mlekiem i wrzucamy do pieca na 40 minut(400 f-)tak mniej wiecej.
Po ostygnieciu smarujemy lukrem
Smacznego!!!!































2 comments: