Tuesday, April 21, 2015

fajna pasta z kremowym sosem z avocado ,szpinaku i bazyli




Nie wiem czy juz powinnam sie zaczac ukrywac przed italiancami hahaha.
Przerobilam i odchudzilam klasyczna paste.Za to moze byc kara.Mam nadzieje ,ze zostanie mi to wybaczone.Zamiast parmesan albo innego sera uzylam sera tofu,zamiast alfredo sos ,dodalam kremowy sos zrobiony na bazie avocado i szpinaku z dodatkiem bazyli  czosnku.Ekstra sprawa,polecam!Nawet makaron moze byc lekki i nietuczacy.Wystarczy tylko zrezygnowac z jakiegos skladnika lub znalezc jego odpowiednik.Taka pasta"chodzila"za mna od rana.Normalnie mialam cisnienie na weglowodany!!!!! Lubie jak moj organizm podpowiada mi ;)
Takie  danie moze byc daniem glownym badz dodatkiem np do kurczaka czy innego miesa.Kurczaka przygotowalam just in case gdyby moj malzonek krecil nosem,ze nie ma porcji miesiwa.Nie jest to jednak koniecznoscia,bo pasta jest bardzo tresciwa i mala porcja mi wystarczyla,zeby sie konkretnie najesc.Zapewne to za sprawa avocado;)Kolejne tanie,smaczne i pozywne danie.A co najwazniejsze banalnie latwe i szybkie w przygotowaniu.Zobaczcie;)
Skladniki:
makaron wedlug uznania,co lubicie ,wstazki,rurki etc
2 avocado,
sok z cytryny(najlepiej z dwoch)
szpinak (2 -3 garscie)
bazylia swieza(kilka listkow wiekszych)
sol,pieprz
oliwa,50 ml
czosnek(3 zabki)
glowka brokula,
kilka pomidorkow koktajlowych
ser sojowy tofu
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu ;)
Avocado,czosnek,bazylie i szpinak blendujemy razem i doprawaimy sola i pieprzem.Kiedy mamyj uz jednolita konzystencje sosu dodajemy oliwe ,mieszamy.Sos jest gotowy.Nie trzeba go ani gotowac ani chlodzic.
 Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz sos i dokladnie mieszamy,dorzucamy brokuly i pomidorki.
Tofu kroimy w kostke i dorzucamy do naszego dania.Smacznego! A teraz juz spadam ,musze sie ukryc gdzies ,bo mnie makaroniarze dopadna za zbeszczeczenie pasty;)















No comments:

Post a Comment